WELKOM OP ONZE WEBSITE !

Dit is de officiŽle website van de Belgische schaakvereniging voor personen met een visuele beperking.

Wij, het bestuur, zijn dan ook zeer verheugd om jullie de BSFVG website te kunnen aanbieden sinds begin 2017.

Komende evenementen

Voorbije evenementen

Open Frans kampioenschap te Gradignan omgeving Bordeaux van 9 tot 13 mei.

Ondanks alle stakingen in Frankrijk van openbare diensten, spoorwegen en luchthavens zijn alle spelers op de locatie geraakt en kon het tornooi zonder problemen van start gaan.

Het tornooi werd gewonnen door Olivier Deville (FRA). Op de tweede plaats vinden we Rick Van Loy (NED) en als derde eindigde Gennedy Gelman (AZE).

Een bijzonder mooie prestatie werd geleverd door onze Belgische dame Sonja Van Der Voorde met een schitterende 6de plaats.

Verder vinden we nog Hugo Roman op de 11de plaats en Alex Geerinck op de 19de plaats, waardoor alle Belgen in de eerste helft van het deelnemersveld van 38 spelers eindigden.

Tot slot vermelden we nog het spijtige voorval van de valpartij die Jan Zeeman overkwam bij de heenreis in een Duitse luchthaven, waarbij hij een beenbreuk opliep en zodoende het tornooi diende af te zeggen. Wij wensen Jan een spoedig en goed herstel toe.

44ste IBIS schaaktornooi te haaksbergen in Nederland van 13 tot 15 april.

De 44ste editie van het IBIS tornooi te Haaksbergen werd gespeeld met 44 deelnemers.

De Belgische delegatie was goed vertegenwoordigd door Marc, Herman, Francky, Natasha, Koenraad, Hugo, Thom, Martine en Kris. Het tornooi verliep zeer vlot en in een vriendschappelijke sfeer en de Belgen mochten heel wat gelegenheidsprijzen mee naar huis nemen.

Een grote verandering kwam niet tot uiting in het schaken zelf, maar in de speeches bij het begin en einde van het tornooi. Uit een enquÍte was gebleken dat deze ellenlange voordrachten niet echt gesmaakt werden door het schakende publiek en dat daardoor ook heel wat tijd verloren ging. Dus dit werd op een zeer positieve wijze grondig gereduceerd tot het hoogst noodzakelijke zonder afbreuk te doen aan het belang van sponsors, organisatoren en gastgezinnen.

Na een fijn schaakweekend en voor velen een blij weerzien met hun gastfamilies werd deze 44ste editie op zondagmiddag dan ook afgesloten met de verwachting elkaar weer terug te zien voor het 45ste IBIS tornooi dat zal doorgaan van 5 tot 7 april 2019.

24ste Zes Landen Tornooi te Ermelo in Nederland van 1 tot 5 maart.

Het Zes Landen Tornooi ging voor de 24ste keer door in Nederland te Ermelo. De 6 stichtende landen waren weer met zijn allen present. Voor BelgiŽ namen Piet Devos, Serge Daenen, Herman Jennen, Ava Vandekerckhove en Marc Van Gysel deel. Na 3 ronden bleek dat naast Duitsland ook BelgiŽ zich een betere podiumplaats wenste toe te eigenen. In ronde 4 werd het duel BelgiŽ Ė Duitsland echter nipt door de Duitsers in hun voordeel beslecht. Na 5 ronden hadden we dan de eindstand in volgende orde. Als winnaar kregen we Duitsland. BelgiŽ behaalde een zeer verdienstelijke tweede plaats gevolgd door Nederland op plaats drie en Frankrijk, Groot-BrittanniŽ en Zwitserland eindigden respectievelijk op de 4de, 5de en 6de plaats.

Het tornooi verliep in een opperbeste sfeer tijdens en ook na het schaken. Ook het hotel in Ermelo viel uitstekend in de smaak. Ook de vrije namiddag uitstap naar een bierwinkel met huisbrouwerij viel in ieders smaak, voorzeker door de proevertjesÖ.

Spijtig genoeg dienen we wel te vermelden dat dit de laatste editie is geworden van dit in 1971 door Bezieler Jef Taeymans gestartte tornooi in Oostende (BelgiŽ). Om financieel en organisatorische redenen komt hier een einde aan een lange zes landen schaaktraditie. Frankrijk, Groot-BrittanniŽ en Duitsland zullen gezamenlijk bekijken of er een mogelijkheid bestaat om dit tornooi in een hernieuwde formule op te starten, waar naast de organisatoren ook andere landen voor eigen rekening zouden kunnen aan deelnemen. Duimen voor de toekomst!

Open Nederlands Kampioenschap te Nunspeet van 8 tot 11 februari.

Van 8 tot 11 februari ging te Nunspeet in Nederland het Open Nederlands Kampioenschap voor blinden en slechtzienden door. Er zullen zich daar ook enkele Belgen onder het deemnemersveld bevinden. Meer info en resultaten hierover vind je op hun site: www.nsvg.nl

Het tornooi in Nunspeet werd door een in uitstekende vorm verkerende Sergio Hernandan (Ned) gewonnen met 5 uit 6 punten. Doordat Gelman uit Azerbeidzjan de laatste partij tegen Sergio won, werd hij tweede. Hugo Roman (Bel) haalde de derde plaats met 4 uit 6 punten. In de B-groep stond er geen maat op Peter Smit (Ned) die hier de eerste plaats in de wacht sleepte.

Jammer genoeg waren er geen reuze prestaties op te tekenen voor onze Belgische deelnemers, met name Ava, Alex en Francky. Wel kan er naast de mooie score van Hugo de winst van Ava tegen Gelman vermeld worden in de eerste ronde van groep A! Jammer kon ze zo niet blijvend presteren.

Ook in positieve zin liet zich Mees de 9 jarige jongen in groep A opvallen met winst in de eerste ronde tegen Lucas en die naar het einde van het tornooi al zijn zetten begon aan te melden met ons blindenalfabet.

Er waren dit jaar slechts 30 deelnemers hetgeen gedeeltelijk te verklaren viel door de verslechterde prijskwaliteitsverhouding.

Jullie zijn het niet vergeten:6 januari 2018 ons Nieuwjaarstornooi met Apero van de Drie Koningen!

Op zaterdag 6 januari ging ons reeds goed gekende Nieuwjaarstornooi voor de 14de keer door te Gent. Dankzij jullie talrijke opkomst en met 18 deelnemende spelers aan het tornooi mochten we van een zeer geslaagde activiteit spreken. Er werd gespeeld in 5 ronden met 30 minuten KO per speler. Het tornooi werd gespeeld volgens het Zwitsers systeem in 1 groep waarbinnen 3 categoriŽn werden onderscheiden. Ook het cullinaire gedeelte liet niets te wensen over. Iedereen kon genieten van een bijzondere aperitief met hapjes en een overheerlijke 'coq au vin' gevolgd door een dessert. Na afloop en bekendmaking van de resultaten kon nog van een receptie met broodjes genoten worden, zodat iedereen met een goed gevoel naar huis keerde en hiermee het schaakseizoen een goede aftrap gaf!

De gelauwerden voor die dag waren in groep A Hugo Roman, in groep B William Verleye en in groep C Andrť Delrue. Proficiat!

25ste Internationaal Open Rapid in Bozen (Bolzano) ItaliŽ.

Van 23 tot 26 november ging in Bozen (Bolzano) het 25ste Internationale Open Rapid schaaktornooi door. Er werden 8 ronden gespeeld waarbij iedere speler een uur bedenktijd heeft. Alex Geerinck die reeds enkele jaren deelneemt aan dit tornooi zette een zeer verdienstelijk resultaat neer. Met 4 op 8 punten behaalde hij een mooie 14de plaats op 26 deelnemers uit 5 landen. Dat het een sterk bezet tornooi mag genoemd worden blijkt uit de eerste vijf spelers van het eindklassement. 1. Alexander Schneider, Deutschland, 7,5 Punkte, Buchholz: 39,5 2. Mirko Eichstaedt, Deutschland, 7 Punkte, Buchholz: 37,5 3. Oliver MŁller, Deutschland, 6,5 Punkte, Buchholz: 40,0 4. Herbert GroŖrubatscher, Italien, 5 Punkte, Buchholz: 35,0 5. Harmut Kauzky, ÷sterreich, 4,5 Punkte, Buchholz: 41,5

Het eindklassement van het OBK 2017.

Het 24ste OBK werd van 1 tot en met 5 november gespeeld in Hotel Sabot díOr te Blankenberge. Wij mochten ons wederom verheugen op een zeer comfortabele accomodatie, een uitstekende keuken en een zeer rustige schaakzaal.

Het tornooi verliep zeer sportief en werd geleid door Hugo Roman met ondersteuning van Marc en Herman. Aangezien we met 15 deelnemers aan de start kwamen, werd er beslist om in 2 groepen te spelen. In groep A werd er met 8 spelers gespeeld en in groep B met 7 spelers, waardoor daar iedere ronde een speler vrij had en voor die ronde direct een punt bekwam.

Bij het eindklassement werd volgende scheiding toegepast bij gelijkheid van punten. Eerst het onderling resultaat, dan de optelling van de vermenigvuldiging van de score van je tegenstanders met je resultaat tegen die spelers en tenslotte wint diegene met de laagste elo-rating.

Hieronder volgt het eindklassement in groep A en B. De individuele resultaten kan je hiernaast downloaden.

Groep A.

1. Herman Jennen (BE) 6,5/7

2. Didier Dalschaert (BE) 6

3. Marc Van Gysel (BE) 4,5

4. Serge Daenen (BE) 4,5

5. Sonja Van Der Voorde (BE) 3,5

6. Francky Van Onacker (BE) 2

7. Alex Geerinck (BE) 1

8. Pierre Le Bouill (FR) 0

Groep B

1. Bernard Duthoit (FR) 6,5/7

2. Nťnad Antonic (FR) 6

3. Jeroen Ploeger (NL) 4,5

4. Voldi Gailans (GB) 4

5. Rťgis Gerbaux (FR) 3

6. Cathťrine Farthouat (FR) 2,5

7. Didier Dubois (BE) 1,5

Deze site is nog in ontwikkeling. De agenda is up-to-date en wordt regelmatig bijgewerkt. Veel leesplezier.